معرفی کتاب-تمرین پنجم و لینک داستانها
چهارشنبه, ۲۰ تیر ۱۳۹۷، ۰۱:۱۶ ب.ظ
اگر نوشتن را یک بال پرواز در نظر بگیریم، قطعاً خواندن بال دیگر پرواز است. برای اینکه به آب برسیم، در قدم اول باید چاه بکنیم. در واقع این شکلی بگویم، همانطور که برای شعر گفتن به شاعران جوان سفارش میکنند تا میتوانند شعر بخوانند، به نویسندهها هم باید گفت تا میتوانید بخوانید. بخشی از روزتان را در یک گوشهای بنشینید و بخوانید و بخوانید و بخوانید. وقتی با نویسندۀ خوبی آشنا میشوید هرچه نوشته است را بخوانید. به این فکر نکنید که میخواهم ببینم فلانی و بهمانی چه نوشتهاند. نگران این نباشید که چقدر کتاب نخوانده در کتابخانههاست که شما سروقت آنها نرفتهاید. هرچه از آن نویسنده است را بخوانید و بعد بروید سراغ هرچیزی که دربارۀ آن نویسنده نوشته شده و هرچیزی که آن نویسنده خوانده و یا پیشنهاد داده که بخوانید. بعد میبینید که نه با یک کتاب، که با یک شخص و یک تفکر و یک انسان جدید و اندیشمند در ارتباطید. یا اگر در یک زمینه خاص مطالعه میکنید، تا زمانی که به دیدگاه مشخصی در آن زمینه نرسیدهاید خواندن را رها نکنید. از این شاخه به آن شاخه پریدن کمکی نمیکند. اگر از هر نویسنده یا موضوع یک کتاب بخوانید و بعد بروید سروقت یک نویسنده دیگر، فقط میتوانید بگویید فلان کتاب را خواندهام، یا فلان کتاب را میشناسم. اما در نهایت تنها با کتابها آشنایید و نه با طرز فکر نویسندۀ آن کتابها.
داشتم فکر میکردم حال که تا حدودی پیش رفتهایم چند کتاب خوب در این زمینه معرفی کنم. شما هم اگر کتاب خوبی میشناسید معرفی کنید. دانستن یک ارتباط دو طرفه است.
از پشت کتاب: «کتاب حاضر، با تأکید بر ضرورتِ شناخت شالودههای نظریداستان کوتاه به عنوان پیش شرط نقد، هم نظریههای این ژانر را معرفی میکند و هم این که کاربرد آن نظریهها را در نقد عملی برگزیهای از شاخصترین و صناعتمندترین داستانهای کوتاه ایران نشان میدهد.» کتاب در سه جلد منتشر شده که جلد اول اختصاص به داستانهای رئالیستی و ناتورالیستی دارد. نویسنده پس از معرفی ویژگیهای مهم داستان رئالیستی و ناتورالیستی در بخشهای جداگانه، نمونههای داستانی بسیاری نیز همراه با نقد میآورد که به خواننده در درک مفهوم کمک میکند. اگر خواستید به طور جامع اطلاعاتی دربارۀ داستان کوتاه و ویژگیهای آن به دست بیاورید این کتاب گزینۀ خوبی است.
کتاب فوق شامل درس گفتارها و نکات کلیدی و مهمی است که به نویسنده کمک میکند تا بهتر زیروبم داستان نویسی را درک کند؛ و با تمرین و تمرین و تمرین بهتر بنویسد. اگر دنبال کتابی هستید که تمرینهای خوبی داشته باشد، و بتواند به شما در نویسنده شدن کمک کند، درسهایی دربارۀ نویسندگی را بخوانید.
کتاب سوم: ادبیات داستانی-جمال میرصادقی-نشر سخن
همانطور که از اسم کتاب مشخص است موضوع کتاب، داستان نویسی و آشنایی با ادبیات داستانی است. میرصادقی در ابتدا به سراغ قصهها میرود و بعد از گذر کوتاهی که به رمانس میزند به داستان کوتاه میرسد. معرفی داستان کوتاه، انواع داستان، و بررسی مهمترین ویژگیهای داستان کوتاه بخش دوم کتاب میرصادقی است. در پایان هم نویسنده به سراغ رمان میرود و به معرفی رمان و ویژگیهای یک رمان میپردازد. خواندن این کتاب از شما نویسنده نمیسازد. ولی به شما کمک میکند تا در فهمیدن انواع داستان و رمان پیشرفت کنید. این کتاب همین کتابی است که در سه چهار تمرین اول بنده هم از آن کمک گرفتم.
از آنجایی که از نظرسنجیها استقبالی نشد فکر میکنم نیازی به نظرسنجی برای داستانها نیست. اینجا رقابتی هم نداریم. هرکسی با خودش در رقابت است و مهم این است که هربار نسبت به خودمان پیشرفت داشته باشیم. لینک داستانهای رسیده را در ادامه میتوانید ببینید. خواهشی که دارم این است که داستانها را بخوانید؛ و اگر نقطه نظری دارید که میتواند به نویسندۀ داستان کمک کند، با او در میان بگذارید. از دوستانی که در این زمینه صاحب نظر هستند (از جلمه نویسندههای وبلاگ میرزا، وبلاگ خودآموز نویسندگی و وبلاگ آرزوهای نجیب و سایر دوستان) هم خواهش میکنم اگر فرصتش را داشتند داستانها را بخوانند و اگر نکتهای بود به عرض دوستان برسانند.
تابستانهای رنگ به رنگ-وبلاگ بحر در کوزه (نقد میرزا _ نقد خودآموز نویسندگی)
دوچرخه صورتی-وبلاگ من از آن روز که در بند توام آزادم (نقد خودآموز نویسندگی)
طعم تابستان-وبلاگ طاق فیروزه (نقد میرزا)
روزهخوار-وبلاگ دانکوب
استادیوم کوچک ما-وبلاگ دوکلمه حرف حساب
دوچرخه طلایی-وبلاگ ققنوس آزاد(از کتاب عروسک پارچهای نوشتۀ خانم رضوی)
بیمارستان شمس-وبلاگ در انتظار اتفاقات خوب
یادش بخیر بچگیها بازی نور و سایه-وبلاگ زمزمههای تنهایی
دو گودزیلا-وبلاگ اینجا مینویسم
بهشت همین نزدیکی است-وبلاگ هالی هیمنه
خدا شمعدانیها را دوست دارد-وبلاگ روشا مجد
تابستان خود را چگونه میگذراندید-وبلاگ هواتو کردم
و اما تمرین این هفته:
تمرین این هفته این باشد که با هفت کلمه از ده کلمۀ زیر یک متن داستانی بنویسید. موضوع داستان میتواند هر چیزی باشد. محدودیت کلمهای هم بین پانصد تا دو هزار کلمه باشد. فقط سعی کنید خلاقانه و جذاب بنویسید. دنبال داستانهای کلیشهای نروید.
جنگ-فوتبال-ننه-کوچه-همسایه-دمپایی-موتور-نوشابه-دفترچه خاطرات-عروسک پلاستیکی
۹۷/۰۴/۲۰